100 jaar Theben

Begonnen is alles in 1921 met de eerste Schwenk-schakelklok

voor trappenhuizen, die onze bedrijfsoprichter Paul Schwenk ontwikkelde zodat de verlichting in trappenhuizen niet continu brandt: het eerste Theben-product voor energiebesparing was geboren en leidde in 1930 tot de ontwikkeling van de succesvolle trappenhuisautomaat „ELPA“.

Sindsdien zijn er veel geruchten ontstaan over deze naam: Zijn het de initialen van zijn twee kinderen Ellen en Paul? Of is het de afkorting van »ELektrische Pendel-Automaat«? Hoe het ook zij: de ELPA is het synoniem voor hoogwaardige traplichtijdschakelaars geworden en speelt ook momenteel nog een belangrijke rol.

Historie: Zeitschaltuhren
Historie: Übersicht Prospekte
Historie: 3-Minuten-Schaltuhr 1921

„Benut de tijd, zij gaat zo snel voorbij!“

Deze regels uit Goethe’s „Faust“ liet Paul Schwenk in 1928 in de ontvangsthal van het nieuwe bedrijfsgebouw in de Reinsburgstraße 103 in Stuttgart aanbrengen. Hier produceerden 30 medewerkers op vijf etages schakelklokken voor trappenhuizen en tijdschakelaars. Het idee van de energiezuinige trappenhuisverlichting is al in 1917 in het meesterstuk van Paul Schwenk terug te vinden. Toen ontwikkelde hij een „3-minuten-schakelaar voor de trappenhuisverlichting“. In 1930 is het dan zover: de eerste trappenhuisautomaat ELPA met slinger en kwikbuiscontact wordt in serie geproduceerd. Het begin van een ongelooflijk succesverhaal: met ruim 30 verkochte apparaten wordt de ELPA het synoniem voor traplichttijdschakelaars.

Historie: 1944 Stuttgart - Haigerloch

Paul Schwenk was democraat in hart en nieren en nam een kritische houding aan ten opzichte van het Derde Rijk. Om aan de Gestapo in Stuttgart te ontkomen, ging hij op zoek naar een geschikte plek op het platteland. Die vond hij in Haigerloch. Het voormalige restaurant „Rose“ werd na een grootschalige ombouw in het nieuwe bedrijfsgebouw omgetoverd. Na de dood van Paul Schwenk in 1944 en de geldhervorming in het najaar van 1948 begon zijn zoon Paul Eberhard Schwenk met de wederopbouw van het bedrijf. Al snel komt het familiebedrijf weer op dreef. Bestellingen komen binnen en aan het trouwe, vaste personeel worden nieuwe gezichten toegevoegd zoals de latere directeur Werner Herl.

In het Haus Rose wordt het krap en men begint met de nieuwbouw in de Hohenbergstraße: eerst verhuist de onderdelenproductie (stansen, boren en draaien) daarnaar toe, gevolgd door andere productieafdelingen na uitbreiding van het nieuwe gebouw. In 1970 bevinden alle Theben-medewerkers zich ten slotte weer onder het grote, moderne dak in de Hohenbergstraße.

Innovatie door passie

Een succesvol familiebedrijf combineert het beste uit traditie en innovatie. Bij de oprichterfamilies Herl en Schwenk is het al bijna 100 jaar traditie om innovatieve producten rondom de onderwerpen efficiënt energiegebruik en comfort te ontwikkelen. Een kijkje in de tot nu toe ontwikkelde innovaties en octrooien:

Van Haigerloch naar de wereld

Wat begon als een familiebedrijf in Stuttgart onder leiding van Paul Schwenk en zijn vrouw Lydia in 1921, is Theben uitgegroeid tot een wereldwijd succesvol bedrijf op het gebied van tijd- en lichtregeling, klimaatregeling en KNX-technologie voor gebouwsystemen.

 • 1971: Werd de eerste buitenlandse verkoopmaatschappij in Frankrijk “Theben S.a.r.l.” opgericht.
 • 1973: Met de oprichting van de dochtermaatschappij PEZET GmbH voor materiaal- en kunststoftechniek werd de productie in Haigerloch verder uitgebouwd.
 • 1992: Werd in Milaan de Italiaanse verkoopmaatschappij „Theben S.r.l.” opgericht.
 • 1996: Door de overname en oprichting van de dochtermaatschappij Timeguard Ltd. in Londen investeerde Theben in de verkoop in Groot-Brittannië.
 • 2001: Ook op het gebied van OEM-oplossingen koos Theben voor een bredere aanpak en richtte de verkoopafdeling “tts – theben technische systeme” op.
 • 2007: Door de overname van “High Technology Systems AG, Schweiz” (HTS), de uitvinders van de aanwezigheidsmelder, veranderde Theben (Schweiz) AG in Theben HTS AG.
 • 2008: Theben houdt zich bezig met Smart Metering en is daardoor het momenteel eerste en enige bedrijf dat een volgens PTB-A 50.7 goedgekeurde gateway kan aanbieden.
 • 2010: De activiteiten op de Aziatische markt worden duidelijk uitgebreid en in Singapore wordt een vestiging geopend.
 • 2013: Door de oprichting van een vestiging in Nederland in 2013 wordt de aanwezigheid op die markt vergroot.
 • 2017: Vier met één klap! Theben richt vestigingen en dochtermaatschappijen op in Zweden, Finland, Noorwegen en Australië.
 • 2018: Smart Home-systeem LUXORliving
 • 2020: Smart Meter Gateway CONEXA 3.0 Performance
Hitorie: OBELISK Theben
Das Theben Produktionsgebäude in Haigerloch