1889

Paul Schwenk wordt in 1889 geboren en groeit op onder bescheiden omstandigheden. Na zijn opleiding fijnmechanica bij een fabrikant van torenklokken verhuist hij naar Stuttgart. Daar trouwt hij met zijn vrouw Lydia en behaalt de meestertitel.

Wist u eigenlijk

... dat oprichter Paul Schwenk al in 1918 – 3 jaar vóór de oprichting van het bedrijf – als afsluiting van zijn opleiding Fijnmechanica een '3-minuten-schakelaar voor de trappenhuisverlichting' als afstudeerproject ontwikkelde en bouwde? De vader van alle daaropvolgende Theben schakelklokken.

1921

Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als soldaat aan het front dient, ontwikkelt hij eigen schakelklokken en richt hij in 1921 zijn eigen bedrijf 'Mezger und Schwenk Apparatebau' op. Het bedrijf verwerft al snel een goede reputatie met haar innovatieve schakelklokken. Omdat deze klokken energiebesparing, comfort en veiligheid combineren en een hoge kwaliteit hebben, groeit het bedrijf snel.

Wist u eigenlijk

... dat op 22 februari 1921 de voorloper van Theben AG als 'Spezialfabrikation elektr. Schaltapparate' in het handelsregister van Stuttgart werd aangemeld?

Wist u eigenlijk

... dat op de eerste schakelklokken in 1927 al één jaar garantie werd gegeven? Dat was toen niet vanzelfsprekend. Bovendien werden 'testwanden' gebruikt om te controleren of alle apparaten goed werkten. Dit kwaliteitsprincipe behoort ook tegenwoordig nog tot ons DNA.

1928

Het bedrijf verhuist naar een eigen locatie aan de Reinsburgstraße 103 in Stuttgart en begint met de internationale verkoop.

Wist u eigenlijk

... dat de eerste schakelklokken maar liefst 4,5 kg wogen, terwijl de huidige modellen slechts 200 tot 300 g wegen? Ook de afmetingen zijn zichtbaar anders. En daarnaast zijn er ook nog enkele handige extra functies toegevoegd - zonder gevolgen voor het gewicht en de afmeting.

1934

Met de in 1934 gepatenteerde trappenhuisautomaat 'ELPA' brengt Theben een toekomstgerichte innovatie op de markt. Dankzij geraffineerde elektromechanische componenten denkt de ELPA mee en is daarmee voorloper van de huidige Building Automation-oplossingen.

Wist u eigenlijk

... dat al in 1934 de eerste ELPA trappenhuis-tijdschakelaar werd gepresenteerd, die ook tegenwoordig nog in vele varianten verkrijgbaar is? Waarvoor staat ELPA? Misschien gewoon de afkorting van 'Elektrische Pendelautomaat'? Of misschien dacht Paul Schwenk aan de voornamen van zijn kinderen Ellen en Paul? Wij weten het zelf niet. Wat denkt u?

Wist u eigenlijk

... dat oprichter Paul Schwenk ook merkwaardige 'gadgets' voor u en hem ontwikkelde? Bijvoorbeeld de wereldsynchroonklok QUO VADIS in de vorm van een wereldbol, de piramidevormige AIDA tafelklok met batterijvoeding of de legendarische ELPA-waaier, een lichte, inklapbare handventilator. Deze was naar keuze verzilverd, verguld of zelfs in massief zilver verkrijgbaar, natuurlijk in een hoogwaardig etui.

1941

Verhuizing van Stuttgart naar Haigerloch naar het voormalige restaurant 'Zur Rose'. Tegelijkertijd begint Paul Eberhard Schwenk als stagiair fijnmechanica in het bedrijf van zijn vader. Zijn vader weigert echter militair materieel te produceren. Het bedrijf overleeft echter dankzij de productie van onderdelen voor sirenes en stopwatches voor de marine.

Wist u eigenlijk

... dat de bedrijfsnaam Theben en vele (ook nu nog gebruikte) productnamen zijn gebaseerd op de voorliefde van oprichter Paul Schwenk voor oud-Egyptische verhalen? Zo werden in de voormalige hoofdstad van het 'Middenrijk' van de oude Egyptenaren voorlopers van de huidige kalender, de eerste zonnewijzers en rond 1500 v. Chr. zogenaamde waterzandlopers ontwikkeld. Deze traditie hebben wij altijd voortgezet zoals blijkt uit productnamen als RAMSES, LUXORliving, SPHINX of OBELISK ,eenonmiskenbaar handelsmerk van Theben.

1944

Oprichter Paul Schwenk overlijdt. Zijn zoon Paul Eberhard begint na 1945 aan een bescheiden herstart. Aan het begin van het 'Wirtschaftswunder' worden nieuwe medewerkers aangenomen en de productie neemt sterk toe.

Wist u eigenlijk

... dat als eerste uitstapje van het personeel van de nieuwe 'Paul Schwenk KG Spezialfabrik elektrisch-automatischer Zeitschalter' in 1949 een bezoek aan de motorrace op de Hockenheim Ring werd gekozen? Daarvoor stapten 5 heren in een auto. Dat veranderde vanaf 1952, toen het hele personeel (inclusief de vrouwen) in de bus stapten.

1960

De nieuwe bedrijfsnaam 'Theben-Werk Paul Schwenk KG' wordt ondersteund met creatieve, aansprekende reclame, waarin gedetailleerd en met goede argumenten het groeiende productaanbod wordt verduidelijkt. Met succes, want de omzet verzevenvoudigt in de Sixties; het aantal medewerkers stijgt tot meer dan 300.

Wist u eigenlijk

... dat Theben in 1969 negen VW-bussen kocht waarmee medewerkers uit omliggende plaatsen van en naar het werk konden worden gebracht? Deze shuttle-service bestaat nu nog steeds. Maar wij wijzen er altijd graag op dat wij nu ook om andere redenen als Great Place to Work worden onderscheiden.

Wist u eigenlijk

... dat Theben voor de jaren '60 al enorm milieubewust was? Zo werd al in 1964 een supermoderne ontgiftigingsinstallatie geïnstalleerd, waarmee milieugevaarlijke stoffen uit het afvalwater wordt verwijderd. Daarnaast was de grote parkeerplaats omgeven door liefdevol aangeplante plantsoenen, die door een tuinman van het bedrijf werden onderhouden. Momenteel zorgt ons volgens DIN ISO 14001 gecertificeerd milieumanagementsysteem ervoor dat wij milieubewust en met zo weinig mogelijk grondstoffen werken.

1970

Al in de jaren '70 werden in samenwerking met gerenommeerde designers zoals het Gugelot Design Team de eerste producten ontworpen. Bijvoorbeeld de 'tun 22': een machine die meedenkt, een 'geweldig oppasmeisje' – gewoon een universeel toepasbare schakelklok met een klassiek, tijdloos design. Ook tegenwoordig speelt het onderwerp Productdesign voor Theben een doorslaggevende rol.

Wist u eigenlijk

... dat het welzijn van de werknemers altijd een topprioriteit is geweest bij Theben? Zo werd al in 1958 in plaats van een kerstbonus een aandeel in de omzet uitbetaald. In 1962 werd een pensioentoelage als bedrijfspensioen ingevoerd. En in 1970 werden vermogensaanwaspremies toegevoegd. Bovendien werden er woongebouwen gebouwd die eigendom waren van het bedrijf en aan werknemers werden verhuurd. Toen al waren we wat we nu officieel zijn: een bekroonde "Great Place to Work".

1971

Officiële opening van de eerste buitenlandse vertegenwoordiging in het Franse Le Blanc-Mesnil. De Franse markt ontwikkelt zich goed. Het exportaandeel groeide bijvoorbeeld in de jaren '70 tot 40%.

Wist u eigenlijk

... dat Theben medewerkers vanaf 1971 op basis van hun maandelijkse prestatie werden beloond en niet, zoals gebruikelijk, op basis van de gewerkte uren? Wat toen een revolutionair arbeidstijdmodel was, is momenteel de norm in de industrie. In vele opzichten liepen wij altijd al voorop ;o)

1973

Met de oprichting van de dochtermaatschappij PEZET GmbH voor gereedschaps- en kunststoftechniek werd de productie in Haigerloch verder uitgebouwd.

Wist u eigenlijk

... dat het in 1296 voor het eerst genoemde Kasteel Haigerloch sinds 1974 in het bezit is van de oprichtersfamilie Schwenk? Tegenwoordig worden er conferenties en culturele evenementen gehouden met hoogwaardige gastronomie. Omdat hier ook het bureau van de burgerlijke stand is gehuisvest, is het de perfecte locatie voor bruiloften. Hier werd ook het Theben innovatielaboratorium ingericht. Jazzlegende Dave Brubeck schreef in het gastenboek: „Wij hadden hier de beste tijd van alle plaatsen waar we in de afgelopen 40 jaar op tournee hebben gespeeld.“ Kortom: hartelijk welkom!

1976

Paul Eberhard Schwenk neemt afscheid als bedrijfsleider en wordt lid van de Raad van Toezicht van Theben. De eenvoudig bedienbare schakelklok voor contactdozen genaamd 'theben-timer' wordt op de markt gebracht; een succesvolle innovatie die tot op de dag van vandaag meer dan 33 miljoen keer is verkocht.

Wist u eigenlijk

... dat op 3 maart 1980, precies 41 jaar geleden, al de miljoenste 'theben-timer' werd verkocht? Met de pas in 1976 geïntroduceerde, 's werelds eerste schakelklok voor contactdozen kon iedereen bv. koffiezetapparaten, aquariumverlichtingen of de kerstboomverlichting aansturen. Tot op heden werden er ruim 33 miljoen exemplaren verkocht.

1983

De geherstructureerde PEZET GmbH begint de productie in een nieuwe fabriek in het Madertal. De introductie van elektronica vereiste begin jaren '80 ook nieuwe productieprocessen en een steeds hoger aantal kunststof onderdelen.

Wist u eigenlijk

... dat Theben ook al eens in Playboy te 'zien' was? Echter niet met een schakelklok, maar met de potsierlijke kruk 'Adhoc', die door directeur Paul Eberhard Schwenk werd ontwikkeld en door de Theben-dochter PEZET werd geproduceerd. Kijk maar eens in de jubileumuitgave van Playboy uit 1982. Theben was blijkbaar altijd al sexy ;o).

1992

In Milaan wordt de Italiaanse verkoopmaatschappij Theben S.r.l. opgericht.

Wist u eigenlijk

... dat het al in 1994 met de RAMSES 797 voor het eerst mogelijk was om een verwarming via een telefoonkabel aan te sturen? Dit was eigenlijk de geboorte van het via de app bediende Smart Home, zoals wij dat tegenwoordig met ons op KNX gebaseerde Smart Home-systeem LUXORliving aanbieden.

1995

Theben werkt mee aan de ontwikkeling van de EIB-technologie (nu KNX) en produceert de eerste voor BUS geschikte schakelklokken en schemerschakelaars. Sinds 1995 is Theben lid van de KNX Association en helpt samen met andere toonaangevende fabrikanten KNX aan een wereldwijde standaard.

1996

Door de overname en oprichting van de dochtermaatschappij Timeguard Ltd. in Londen investeert Theben in de verkoop in Groot-Brittannië.

2001

Ook op het gebied van OEM-oplossingen kiest Theben voor een bredere aanpak en richt de verkoopafdeling 'tts - theben technische systemen' op.

Wist u eigenlijk

... dat de in 2003 gepresenteerde wooncomfortregeling LUXOR de voorloper was van de huidige Smart Home-systemen? Zo kon LUXOR bijvoorbeeld functies zoals aanwezigheidssimulatie of verschillende scènes in huis regelen. Lang voordat de term Smart Home werd uitgevonden. Tegenwoordig voert ons op KNX gebaseerde Smart Home-systeem LUXORliving deze en (vele andere) taken uit.

2005

Paul Eberhard Schwenk overlijdt. Dankzij zijn veelzijdige talenten kent het leven van Paul Eberhard Schwenk een opvallend verloop. Als 20-jarige neemt hij in 1945 na de dood van zijn vader de verantwoordelijkheid voor het bedrijf op zich. Aan zijn strategische denken, zijn energie en zijn besluitvaardigheid heeft het bedrijf een duurzaam succes te danken. In 1976 neemt hij ook de vrijheid zijn sporen als kasteelheer en kunstsponsor na te laten, waardoor hij ook na zijn dood in 2005 nog bekend is.

2007

Door de overname van High Technology Systems AG, Schweiz (HTS), de uitvinders van de aanwezigheidsmelder, verandert Theben (Schweiz) AG in Theben HTS AG.

2008

Theben houdt zich bezig met Smart Metering en is al snel het eerste en enige bedrijf met een volgens PTB-A 50.7 goedgekeurde Smart Meter Gateway.

2010

De activiteiten op de Aziatische markt worden duidelijk uitgebreid en in Singapore wordt een vestiging geopend.

Door de oprichting van een vestiging in Nederland in 2010 wordt de aanwezigheid op die markt vergroot.

2016

Paul Sebastian Schwenk, achterkleinzoon van de oprichter, wordt directeur van het bedrijf. Samen met Nikolas Herl (Financiën) en directeur Thomas Sell introduceert hij verschillende f3-projecten om Theben 'fit for future' te maken.

2017

Vier met één klap! Theben richt vestigingen en dochtermaatschappijen op in Zweden, Finland, Noorwegen en Australië.

2018

Het op KNX gebaseerde Smart Home-systeem LUXORliving wordt op de markt gebracht.

2019

In Oostenrijk ontstaat een dochtmaatschappij voor de productlijn van aanwezigheids- en bewegingsmelders.

Wist u eigenlijk

... dat onze huidige claim 'energy saving comfort' en het onderwerp energie-efficiëntie al in het begin van de jaren '60 bij Theben op de agenda stonden? Dit was te lezen in een brochure voor een klokthermostaat: „Gezelligheid met zuinigheid combineren! Ja, dat leest u goed. Dat bestaat werkelijk, hoe zeldzaam dat ook mag klinken.“ Ook wordt de „belangrijke brandstofbesparing“ benadrukt door het instelbare nachttarief. Gewoon: Energy Efficiency First!

2020

De Smart Meter Gateway CONEXA 3.0 Performance wordt door BSI gecertificeerd. Paul Sebastian Schwenk wordt bestuursvoorzitter van Theben AG en leidt het bedrijf samen met de beide andere directeuren Thomas Sell en Michael Matthesius.

De joint venture GIC Theben Automation Private Ltd. met de nadruk op "automatisering van gebouwen" wordt opgericht in India.

2021

Theben viert zijn honderdjarig bestaan.

Wist u eigenlijk

... dat onze legendarische theben-timer ook verkrijgbaar is als jubileumeditie in drie aantrekkelijke speciale kleuren (geel, blauw en roze) ter gelegenheid van de huidige gelegenheid? Nog beter: Wij geven 100 jaar garantie op de jubileumtimer, passend bij de gelegenheid! En dat is geen grapje! Wij kennen de kwaliteit(en) van de originele stopcontact timer.

De mensen achter Theben

Paul Schwenk

Paul Schwenk wordt in 1889 geboren ...

Paul Schwenk wordt in 1889 geboren en groeit op in bescheiden omstandigheden. Na zijn opleiding Fijnmechanica bij een fabrikant van torenklokken verhuist hij naar Stuttgart, waar hij met zijn vrouw Lydia trouwt en de meestertitel behaalt. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als soldaat aan het front dient, ontwikkelt hij eigen schakelklokken en wordt hij in 1921 zelfstandige. Paul Schwenk overlijdt 1945 op jonge leeftijd (56 jaar).

Lydia Schwenk

Lydia Mezger wordt in 1889 in Stuttgart geboren ...

Lydia Mezger wordt in 1889 in Stuttgart geboren en trouwt in 1918 met Paul Schwenk. Met een commerciële opleiding en in Engeland opgedane beroepservaring helpt ze daadkrachtig bij de opbouw van het bedrijf – ook na de geboorte van haar vier kinderen. Vanwege haar hartelijkheid wordt ze door de medewerkers als 'goede ziel' van het bedrijf zeer gewaardeerd. Deze rol vertegenwoordigt ze ook in Haigerloch, waar ze tientallen jaren actief is in de kerkelijke gemeente. De 'Seniorchefin' overlijdt in 1984 op hoge leeftijd (95 jaar).

Ellen Herl

Ellen, de jongste dochter van Paul en Lydia Schwenk,, ...

Ellen, de jongste dochter van Paul en Lydia Schwenk, wordt in 1927 geboren. Ze wordt met haar menselijke warmte de onvergetelijke persoon binnen Theben. De jongste dochter van de oprichter groeit in het bedrijf op en werkt daar al als leerling. In 1948 komt ze als ”manusje van alles” bij het bedrijf in dienst. Voor de medewerkers wordt ze de hartelijke 'huiselijke chef' en contactpersoon voor alle situaties in het leven. In 1952 trouwt ze met Werner Herl. Haar zoon Nikolas Herl is ruim 30 jaar lang financieel directeur bij Theben. Als gepensioneerde en plaatsvervangend directeur van de Raad van Toezicht blijft ze nauw met Theben verbonden. In 2016 overlijdt ze, maar tegenwoordig zijn er nog vele mensen die haar herinneren.

Paul Eberhard Schwenk

Dankzij zijn veelzijdige talenten kent het leven van Paul Eberhard Schwenk ...

Dankzij zijn veelzijdige talenten kent het leven van Paul Eberhard Schwenk een opvallend verloop. Hij werkt als stagiair in het bedrijf van zijn vader, voordat hij in 1943 in militaire dienst moet. Na meerdere keren gewond te zijn geraakt, komt hij eind 1945 weer thuis en neemt als 20-jarige na de dood van zijn vader de verantwoordelijkheid voor het bedrijf op zich. Aan zijn strategische denken, zijn energie en zijn besluitvaardigheid heeft het bedrijf een duurzaam succes te danken. In 1976 neemt hij ook de vrijheid zijn sporen als kasteelheer en kunstsponsor na te laten, waardoor hij ook na zijn dood in 2005 nog bekend is.

Paul Sebastian Schwenk

Als Paul Sebastian Schwenk in 1981 wordt geboren, krijgt hij ...

Als Paul Sebastian Schwenk in 1981 wordt geboren, krijgt hij volgens de traditie dezelfde voornaam als zijn overgrootvader en zijn grootvader. Die neemt - na de vroege dood van zijn moeder - een belangrijke rol in het leven van de op dat moment 20-jarige Paul Sebastian in. Samen met de andere directeuren Thomas Sell en Michael Matthesius begint hij met veel gevoel en moed aan een omvangrijke verandering bij Theben: altijd trouw aan het 'DNA van het bedrijf' worden producten, systemen maar ook processen en denkwijzen voortdurend verder ontwikkeld.