De geschiedenis en verhalen van Theben beleven Jubileumtentoonstelling

„Alexa, schakel het licht in!“ Een mechanische klik is hoorbaar, het licht gaat aan en de tandwieltjes van de bijna honderd jaar jonge ELPA trapverlichtingtijdschakelaar grijpen goed geolied in elkaar. Hoe dat kan? Dat heeft u goed gelezen: een Alexa regelt een mechanische trapverlichtingtijdschakelaar! „Dit tentoonstellingsstuk laat op een fraaie manier de spannende technologische ontwikkelingen zien die deze tentoonstelling in beeld probeert te brengen: van analoge techniek uit onze beginjaren via de eerste elektrische klokthermostaten tot aan slimme, via netwerken gekoppelde systemen“, legt Paul Schwenk glimlachend uit en zegt dan „Wij moeten het verleden begrijpen om de toekomst te kunnen vormgeven.“ Daarmee bedoelt de achterkleinzoon van de bedrijfsoprichter niet alleen de technologie: „Er zijn vele spannende, ontroerende en curieuze verhalen en anekdotes uit de 100-jarige geschiedenis van ons familiebedrijf die een ontdekking waard zijn!“

Dat is nu sinds 3 juli op elke zaterdag en zondag in de historische Fruchtkasten in Schloss Haigerloch mogelijk. Naast de analoge klassieker – onze legendarische theben-timer – tonen we daar ook moderne en toekomstgerichte techniek zoals ons Smart Home-systeem LUXORliving. Maar ook de mensen achter de producten worden gepresenteerd: Ellen Herl, de ‘goede ziel’ van het bedrijf maakt ook onderdeel uit van de tentoonstelling en komt, net zoals haar broer Paul Eberhard Schwenk, in vele interviews met tijdgetuigen weer tot leven. De video’s kunnen via een QR-code worden opgeroepen. Of klik gewoon hier.

Een kunstzinnige aanvulling op de tentoonstelling is de banner van Tim Berresheim. – een gezamenlijk kunstwerk van vele Theben-medewerk(st)ers. Net zoals onze virtuele, dansende Aboe Simbel is ook de banner in Augmented Reality te zien, d.w.z. dat u met uw smartphone en de app ‘TB – Theben 100 AR’ (die gratis in de Google Play Store en Apple Store kan worden gedownload) nog meer spannende elementen in de ca. 7 meter lange banner kunt ontdekken.

Theben en het Schloss Haigerloch zijn onafscheidelijk. Daarom wordt in een speciale tentoonstelling in de Gewölbekeller de bewogen geschiedenis van het kasteel en zijn prominente gasten getoond: Mario Adorf, Heino, Lothar Späth, maar ook de jazz-legende Dave Brubeck en nog vele anderen lieten zich enthousiast in het gastenboek vereeuwigen.

De tentoonstelling is geopend:
zaterdags van 10:00 tot 18:00 uur
zondags van 10:00 tot 17:00 uur

De entree is gratis. De laatste tentoonstellingsdag is waarschijnlijk 31 oktober 2021.

Virtuele tentoonstelling

Heeft u geen tijd om van de tentoonstelling in Schloss Haigerloch te genieten? Geen probleem: klik dan gewoon op de link en bezoek onze virtuele tentoonstelling!